Friday, March 20, 2009

berita itu agak menakutkan.

pagi semuaaa...
cam biasa sebelum stat keja pg2 mmg bukak bharian, kosmo, utusan bla bla just to read the latest news..
and when i browse bharian td, i just found out this article..

Orang gemuk mungkin pendek umur---errkk.T_T

LONDON: Menjadi gemuk boleh mengurangkan beberapa tahun hayat seseorang dan dalam sesetengah kes mungkin berbahaya seperti merokok, kajian baru mengatakan. Penyelidik British di Universiti Oxford menganalisis 57 kajian kebanyakannya di Eropah dan Amerika Utara, mengkaji hampir sejuta orang secara purata 10 hingga 15 tahun. Ketika itu, kira-kira 100,000 daripadanya meninggal dunia. Kajian itu menggunakan Indeks Jisim Tubuh (BMI), satu ukuran membahagikan berat seseorang dalam kilogram kepada tinggi mereka dalam meter yang digandakan bagi mengenal pasti kegemukan. Penyelidik mendapati kadar kematian amat rendah di kalangan mereka yang mempunyai BMI antara 23 dan 24, paras tinggi dalam julat normal. - AP

huhu..takut plak pas baca..
mmg la ajal d tgn Tuhan, even kalo kurus sihat slim kalo Tuhan nak amik balik nyawa pun bila2 tol tak?
but in this case, just nak let ppl know how dangerous it is bila x jaga badan..
mkn sesuka hati tanpa kira apa risiko yg akan dapat..
org kata, bila o/weight sng dapat darah tggi, kencing manis n such..
which is true sbb my bp pun kadang2 naik x tentu pasal.
takut okkkkk..

its still never too late to be healthy n get the normal BMI..

ini pesanan utk reader sy dan utk saya sendiri[obviously!]
sama2 la kita menuju ke arah kehidupan yg lebih sihat :)

28 comments:

Lepri Felix said...

ajal di tangan Tuhan darling...

gemok & kurus bukan penentu nya...

kalau jadi model yg famous & body shape sampey lior menitis pun boleh pendek umur kalo helicopter yg dinaikki nya meletop!!!

itu semua di tangan Tuhan...

Mdm.Nyza said...

yup setuju ngan danny...

f.i.e.z.a said...

lepri,
haih kmk sik madah pun gemok ya kompom mati, no darling!
i just want to share what i've read and for me i agree ngan apa berita ya padah.mmg la ajal d tgn Tuhan tp ktk pun tgh mok kurus juak nak?n ktk pun paham how it feels when u feel fat all the tym?sik sehat kan rasa?
dats my point danny.to put awareness about how being o/weight can be dangerous for ur health.

f.i.e.z.a said...

nyza,
org yg gemok jak paham kenak takut ngan berita camtok.sbb mek gemok n bp penah nait.so b4 anything bad happens, bagus mek sedar which i did earlier and if org gemok lain pun mok sama2 kurus n sehat sik salah nak..

WhiteTulip said...

ya jangan ndak jadi penyebab nya jakk...

f.i.e.z.a said...

w.tulip,
mena ta ktk..cam org madah smoking nyuroh mati gya bah.jgn sik sedar2 bahaya nak..mun sik sedar apa boleh buat.hehhe

MAMI_FARIS..... said...

sik pa za.... ya nyuruh kita 2 lebih bersemangat gik nk lebih sehat. sik juak guna kita kurus tp ber-penyakit-tan.......

Felicia F. Ramzi said...

* Normal weight = 18.5-24.9
* Overweight = 25-29.9
* Obesity = BMI of 30 or greater

Ketinggian kmk 150cm + berat 44.5kg

setelah dikira, BMI kmk 19.8

syukur dah kmk tok masuk paras normal..kmk sikpat nak lebih 45 mek rasa koh, sebab perut kmk alu ngeleberrrr...nek tok dah berperang dgn lemak degil yang mula bermastautin di perut comel. plus cinta hati mek madah 'aaa, ktk dah besar dah yang' eheh sabar jak kmk..sib lah sayang tek nak

Felicia F. Ramzi said...

aaa btw sapa rasa mok ngira berat ideal sik dgn ketinggian, silalah cek di website tok..very direct

http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm

selamat menyihatkan diri!

f.i.e.z.a said...

mami_faris,
kmk mok bmi mek normal jak ko.ckupla.mun bdn ringan senang bergerak n senang ati.tok bok jak kurang 5kg.maseh ada 15kg gikmok dbuang supaya dapat berat ideal.huhu..

Marcella Raymond said...

ebuh panik kak..

ada urang, badan sihat walafiat tapi tiba2 dikecam cancer..

or...golongan atlit pencen cenderung untuk kojol secara tiba2 kerana ubat/vitamin yang diambil sebagai fitkan badan ketika menjadi ahli sukan dahulu..

pokoknya, badan manusia sangat rapuh. (=_=) <-panik juga

f.i.e.z.a said...

felicia,
sehat bmi ktk ya.ckupla berat ya jak lynn.u pun look better than ever.asal masih ada yg sayang jak.aiseh..

f.i.e.z.a said...

felicia,
thanx for ur link.kmk dah tauk bmi mek brp.more than 30.huaaa huaaa.n now to get my normal weight i need to weigh 60kg at least.insyaAllah i can do it.demi bakal suami n bakal anak2 yg akan tiba.yerrr..hehe

f.i.e.z.a said...

cella,
mena ya.sapa2 pun boleh jadi berpenyakitan kinek.so kita jaga2 jak..mkn vitamins yg perlu jak..cdak ya nendak mkn steroid la apa cepat la kojol.huhu.

farah.loren said...

bp kamek kdg2 tinggi juak dari spatut nya. cepat nebes kata dokter. mun gemok, jaga makan lah. tangga apa makan. jgn mkn nyaman salu gilak kata mak kamek. makan sayor! ekeke. check gula juak. bmi boh sebut lah. nang tinggi bmi kamek. ahha

Marcella Raymond said...

benar ya kata kitak orang.. ;-)

penyakit tok mauk datang dari pemakanan juak..sik kira kurus atau gemuk..sik miss!! fuhhh..membingungkan owh? <--maka tadi hepi nar mengulam asam..adehss..kembang air liorku!! XD ahakss

baguslah kak fieza post benda2 kesedaran mental kedak tok..pelupa gilak manusia..hehe..

Lepri Felix said...

anyway fieza,

we are gorgeous!!!

that's the point...

ai said...

Selagi boleh jaga kesihatan tu, jaga le elok2..

~me memory land~ said...

huhuhu..paksa la mek berdiet..bersenam,,,n suma sumala..takut umur pendek...

n i e z a said...

BMI mek 25.7. slightly overweight. DAMN! dh betaun ku di takuk ya, x pnde turun2. manas ku eh. :|

byk kekurangan (health wise) mun gemok tok. tp yalah, gemok gik pat dikurus. muka jaik sampai ke mati. ke sia indah. haha..

xpa za, di kk lak BMI kita mesti lam lingkungan normal. pat berekot2 di pantei baywatch style k swimsuit mirah. pam anderson pun rasa terancam. ;)

f.i.e.z.a said...

farah,
kmk pun bmi tggi juak.tgh nok nurun la tok...
sama2 kita sehat farah oo.

f.i.e.z.a said...

cella,
kadang2 nang harus kita nyedar dirik sak aware ngan apa yg dmkn.kmk tok kadang gya juak.suka mok mkn nok manis2...

f.i.e.z.a said...

lepri,
of course we are! :)

f.i.e.z.a said...

kak ai,
mmg kena jaga.takut tol kalo terbabas bp naik ke, kenak diabetic ke.mintak simpang..

f.i.e.z.a said...

me memoryland,
aok ya nang seharusnya.kmk tok jrg juak exercise koh..jg mkn jak..

f.i.e.z.a said...

nieza,
perlu kurus dikit gik ya.part atas ya perlu dkurus.lower part dah ok.hehe

AmirFX said...

wahhhhh... Kmk dalam kategori overweight... Mak datuk... Makseh lah kepada ktk sebab molah entry kedak tuk... Impian kmk nak masuk lombak tosikal terpaksa d tangguh sebab sidak mauk berat lam 60kg jak.... Nway, thanks for the info...

IsBoY'z ZeA said...

za nang bez crita mek pun dah nangga.. n i loike...... paling bez pat nya nak dpt autograf amitha bachan ya ( betul ke ejaan aku tu, lamntak) hehehe sanggup terjun ke lembah taik hehehe... tp jalan crita nag bez gilo kan/?//