Thursday, September 29, 2016

eat clean


I started to eat clean since last month after ive received my body composition analysis.
done the test at the office and obviously im now working at health ministry so part kesihatan ni mmg sangat di titikberatkan.
plus, its free siap ada advisor kat situ so mmg took the chance la kan
buat kat klinik ntah brp kena

after dapat test tu, i mmg obese omg the word pun tak cantek itself, OBESE!
macam THE BEAST! haaaaaaaaaa
i mmg lama dah tau berat naik since pindah sini
nait 10kg kauuuu
seronok sangat makan, bahagia tak ingat :D

paling menakutkan is the amount of my visceral fat is so high!
visceral fat is lemak yg menutupi organ dalaman
sian organ2 iols semua berlemak
and of course its not good for health

i memang kalau dari luaran not that BIG and not that fat
nampak normal je maybe berisi sikit
tapi mmg berattttt yarabii and yg di dalam mana nak nampak kan?

since then i jaga makan
now dah sebulan lebih dah i jaga makan
i makan nasik tapi sikit jek tu pun not everyday

here is share some eat clean menu that i had and i cooked myself :)

macaroni sup with egg and vege

chicken slice wrap 

omellete with veges

yg ni i had for breakfast: sunny side up with baked beans and veges

makaroni sup with bak choy

i had this last 2 days. grilled salmon with veges and lemon. dappppppppppppp sangat!

my dinner last nite. eggrolls with vege
 sometimes kalau rajin i bekal jugak gi opis.
this is grilled chicken i marinate with salt, pepper, oregano and thymes powder.
dap jugakkkk


who said eat clean ni tak sedap?
sedap weh less oil lagi.
air manis pun i tak minum. jarang sangat dah.
kadang minum jugak tp boleh kira lah
kalau nak minum tgk kalori dah berapa terus tak jadi hehehe

im not saying that i eat clean all the time
sometime i do indulge myself with mcD, spagetti ke kan but very sikit
kadang half je jgn tak merasa org kata.

and for that one month ive lost 3kg.
air kena minum banyaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkk
bukan senang nak dapat bmi normal dekkkk
kadang i feel want to stop dieting tp i pk nak sihat jek
being healthy is a real wealth actually
kalau ada duit tak sihat pun ada gunanya? takdeeeeeeeeeeee

so belom terlambat nak jaga makan.
nanti i share my workout pics plak k

the journey is still too long to endure
akan ada masa down, but remember all the nice tops at dorothy perkins that i can buy
aahhhh bestnyaaa kalau dapat muat kan
now muat je tapi yg chantek2 tu salu takde saiz hahaha

so doakan i muhasabah k.
i nak sihat tu je.

ok till next entry ok :D

Tuesday, September 27, 2016

Last Sunday

hye readers tersayang!

well i have no laptop yet for now
i have my hubby's but idk why it cant be connected to the wifi at home
maybe the laptop already usang so obviously i need a new one
but not dalam masa terdekat lah
banyakkkk lagi duit nak pakai for other things
for now i just transfer pics to my email je lah then update cam biasa

rindu nak update blog ok
:D

hubs is currently working in kuantan
PJJ lagi lah nampaknya but we have no choice
hadap je la dari takde keja langsung kan

so he came back last saturday and on sunday we went to KLCC
oh i have i tell you kl ni besar banyak malls but my fav always be the same
i love KLCC, Pavilion and Bangsar Shopping Centre
u can always find me there
kadang bukan sebab nak shopping pun
just cuci mata punnnn i dah happy i tell you

kalau dekat area rumah i suka d pulze, ioi city mall and alamanda

so masa kat klcc tu sampai2 je terus lunch kat chinoz
i had lamb shank tapi tak abis, pass kat husband.
sedaaapppp
pastu we went to H&M for some tops and a sport jacket
haaaa sport jacket uols hehe

beli itu ini then done shopping cam penat
nak lepak la kejap minum2 petang with hubs
bkn saluuu nak lepak ngan dia kan
kesayangan sangat ni

so off we went to dome for some hot choc and apple pie



sedappnyaaaaaaaaaaaaaaaa
i memang sukaaa sangat dome tapi sebab harga yg tak mesra pelanggan, sekali sekala boleh la kan
kalau tgh bulan hot choc kat mamak jeeeeee :D

oh i miss my husband suddenly
cant wait to see him this friday
long weekends and i'll be at kuantan yawls

jalan2 cari makan session soon!

till then, take care everyone  :D