Monday, November 30, 2009

agar agar milo

hari tu i told u ppl nak update pasal agar2 milo yg i buat masa raya aji last friday kan?
jom mak mak bapak2 amik pen saya bagi resipi nih.
jom jom.wahh semangat!
agar2 jek pun kan. ;P
macam nak masak kenduri riohnya.hahha

bahan2nya:
ideal milk setin n telo ayam 2 bijik.telo ayam jek k.
bukan telo masin ke telo burong puyoh ke.

gula satu cawan setengah
gula pasir ye.jgn pndai2 nak substitute guna gula melaka plak.haha

serbuk milo 2 cawan..
and sebungkus agar2 strip tu..
and air 4 mangkok

itu jek bahannya..
now cara2 nak buat plak..

agar2 tu rebuskan dgn 4 mangkuk air..
biar sampai cair agar2 tu..

dlm pada nak tggu agar2 tu cair..kita buat la adunan milo plak..

mula2 kacau telo dgn 2 cwn gula..
kacau sampai kembang.

agak2 dah kembang semangkok tu masokkan milo 2 cawan

ginila rupanya..

bila rebusan agar2 dah mendidih, cmpurkan adunan milo tadi..
kacau2 sampai sebati..
n rasa sket..
agak2 kalo suka manis lagi blh tmbah gula

dah sebati tutup api..

adunan tadi boleh buat sampai 2 bekas kaca camni..
dah sejok sket baru masok lam peti ais ye kwn2..

after 3jam gitu gini la rupanya..
keras dahhhh..excited excited..
tanpa membuang masa terus dipotong..

inilah dia agar agar milo fieza zaza
(^_^)

fuhhh sedappp betol mkn masa panas2..
sejooooooookkk tekak..hehhe

senang jek laa..
sapa2 rajin boleh buat jong mggu ni..
x ujong mggu pun sekarang jugak boleh buat! ;P

selamat mencuba!
:)

2 comments:

Ashoda said...

hantar ke sibu sikit lokz...

f.i.e.z.a said...

ashoda,

boleh boleh..mintak address ktk aa ;P