Tuesday, April 5, 2011

that sickful 9days

salam n hye to all

its been two weeks since my last post
baruuuuuuuuuuu nak aktif balik blogging tetiba something happened
something dat i might never forget

on 22nd march lepas, i was having my offdays
selasa n rabu
kan last entry i ckp pun i demam kan
yes, i had a very bad fever
ingat kan mkn panadol dah baik kan
sooo nott ok!

then rabu tu i went to see a doctor
g klinik dekat jek ngan umah
tu pun ida yg antakan sbb x larat nak drive
so i got an MC for the next day hari rabu
ingat kan khamis tu boleh la keja

rabu tu maseh demam
demam sampai menggigil malam tu
i terbangun kol 4pg and i terus ajak my mum g normah specialist hospital
sai yg temankan
sib baik la normah ni mmg dekat sangat ngan umah
so i was given an injection n antibiotics
salu kalo i demam mmg wajib g normah sbb ubat nya mmg bagus wpun agakla mahal
mlm tu jek kena caj rm296.00
saba je la
nak baik punya pasal kan
then balik umah dlm kol 5pg mkn ubat then tido balik
i got MC for jumaat plak
jumaat tu i rest kat umah n still demam x kebah2

sabtu tu plak i felt quite good and semangat nak g opis
sbb lama dah x keja kan
plus my boyfie was in town for company's futsal tournament
mmg penangan kaseh dan sayang dari dia cewaaahhh i felt ok lah
mmg sehat lepas tgk muka dia kejap pagi tu
then i went straight to d ofc

kalo demam mmg xde rasa nak mkn kan n so did i
i mmg x selera nak mkn since selasa tu
so pg sabtu tu i gagahkan jugak bekpes minum milo n some crackers
sbb i sampai opis awal so i lepak la pantry dulu
then kol 10.30 i stat keja cam biasa
sekaliiiiiiiiii kau dlm kol 1130 camtu i stat muntah2
mmg seksa jiwa dan raga ni
plus ofc tu sejok sangat i cannot stand it anymore

so i told my TL yg i x larat nak keja n i balik
balik g klinik lagi
n i rested at home pas mkn ubat segala
ingatkan baik, sekaliiiiii ptg tu dtg balik demam
menggigil kauuuuuuuuuuuuuuuu
yg sedeh nya time tu bday party fatin
korang bayangkan la dorang tgh happy2 kat hall my siblings semua ada ok
plus my nephews n nieces tgh running around, i kat blik sorang2
x ke sedeh?
huhu mmg sedeh yg amat

i bgn jap dari katel n join mkn sat lepas badan ok sket
tu pun mata bengkak sbb nangis
nangis sbb sakit x baik2
sdeh ok!

then mlm tu my mum risau tgk i, dia bawak g hospital
pendek cita doktor yg cek i tu soh i drip sbb i was dehidrated
sbb xnak mkn, xnak minum

kena drip pg ahad kol 2am till 430am

i was left alone at the hosp sbb my mum balik
i pun x kesah kena tggal sbb sian tgk my mum
dia bkn nya sehat sangat pun
kang dia plak jatoh sakit kang susah plak kan
then kol 5 pg i was discharged
my blood test shown dat i was free from denggi
so alhamdulilah la kan
just dat i x kebah2 lagi demam

ahad tu plak i mmg amik AL sbb ikutkan nak g wedding kak sue, my very very good friend
camne nak g wedding sedangkan nak bgn dari katel pun x larat?
mmg nangis ok!
sunday tu i dok umah jek
oh sedeh sunggoh!
ptg tu kol 5ptg i kena attack demam lagi
so my mum x tahan tgk i demam x baik2 ni, dia bwak k normah lagi
the doctor soh admitted tp normah ni mahal sangat2 ok
so mintak ref letter soh admit kat SGH (Swak gov hosp)
ingatkan g hosp tu i kena admitted terus
tidak ok!
kenaaaaaa tggu lagi for few hours
bila jmpa doktor, cek2 semua i ada some rashes at the back
bila cek darah semua ok
xde denggi n such

so i was told to abiskan ubat semua
xde yg seyes ni katanya
so dlm kol 10pm tu balik n singgah kfc sbb i lapa
tingin nak mkn colonel burger
balik umah i abiskan burger n minum 100 plus
i felt so much better sbb perut kenyang
gila kaaann dah berapa ari x mkn
tu pun sengah jam nak abiskan burger cinonet tu

so on monday kebetulan my offday, bgn2 pagi tu tgk badan penuh rashes
siap muka2 pun naik merah2 bintat tu
sekali cek ngan doktor, jerumut rupanya
measles la dlm bahasa omputehnya!
patut la demam x kebah2!

so i was given MC lagi 2ari sampai rabu to rest at home
sampai la betol2 baik baru g keja
haaaaaaaaa kan sampai 9ari x keja ok plus my offdays segala
fuhhh 9ari tu ok!

and khamis lepas baruuuuuuuu la i g keja
dats how my 9days were
9ari yg sangat sedeh, menginsafkan dan penoh dengan suka duka
demam ni la i 1st time dapat treatment kat hospital
salu g klinik je kan
sib baik x jadi admitted
huhu kalo x sedeehhhh jek ;(

alhamdulilah now dah sehat cam sediakala
selera mkn mmg menebal! hahaha
mmg lepas geram bila dah dapat balik nikmat selera mkn tu tau
ckp jek nak mkn apa mmg xnak dah nak diet2 for this time being la
hehe

camne lagi i lepas geram lepas demam ni?
i went for a shopping spree w my girlfriends!
hahaha
g the spring n the hills jek pun
ok next entry i cita i beli apa k!

till later!
nanite!
:)

8 comments:

nUR_rOsALiNdA said...

Get well soon adik..
Makan ubat ye

umie said...

teruk juak ktk kenak jerumut ya..kmk dolok time gik kecik selalu la..tp badan memang x selesa sb sejuk2 jak rasa..anyway..alhamdulillah ktk dah sembuh.

Faizal n Fashitah said...

Lamak sik ngabas sitok. Otedah lok. Get well soon ah ehek XD

Just Call Me V said...

aik...nang teruk juak la ktk demam ow..dah ok sik tok? jaga permakanan.get well soon!

Mama_Nabihah said...

tedah, ya padu cerita... jerumut.. Za, org tua madah mun kenak ya x boleh mandik, bena ka? huhu..

Za, lekak org undi bok mek free za, time tuk bz na ehh.. klak ato ari kita kuar sama gik k.. :)

monalea said...

sian ngan nya eh.nasib bait dah sihat.alhamdulillah.kamek minggu lpas, seminggu demam

f.i.e.z.a said...

linda:
alhamdulilah dah sehat :)

kak umie:
aok nang terok xpat terkata mek sakit ya koh huhu.thanx yalah syukor mena2 mek dah sehat cam biasa

fnf:
mek dah bait dah bg odio hehe ya cita masa mek sakit mggu ya tek hehe

f.i.e.z.a said...

v,
ok dah kmk.ya just recap masa mek sakit riya jak thanx anyway :)

nyza:
yalah tek kesah nya sampei ktk call mek nangis2 xpat kelaka.nendak gik sakit sayuk ati.
ok lak kita lunch sama gik k.mintak cia ngan org bday lok hehe

kak lea:
aok ada mek maca kesah ktk.syukor kita dah sama2 sehat oo.selera mkn dah kembali! heheh