Wednesday, December 8, 2010

evolusi my tudung dari dulu smpai sekarang

salam readers!

today nak cita pasal fesyen tudong
from years to years, makin byk kan cara pemakaian dia
n to me trend berubah ikut masa...

dolu2 zaman mula pakai tdg pakai yg segiempat tu or org panggil tudong bawal
dlu mmg buat koleksi
ckp jek nak kaler apa semua ada

pastu ada pulak tdg bawal yg jenis berlian2
hohhhh mmg ada n mmg mahal!
sehelai tu sampai rm60 but still beli jugak kannn

me in my fav tdg bawal diamond2 ;)
pic ni masa 2008.

masa tahun 2009 still pakai lagi tdg bawal ni
just cara pakai jek lain2.
kadang nak pin silang2 kat depan
kadang pin kan kat atas kepala tu

end of 2009 i mula suka pakai shawl
mula2 cam bulat semacam tp tgk org lain ok jek pakai so belasah!
janji kompiden ngan diri sendiri

so far i have nearly 100 pasang shawls
suka beli.pantang sunggoh nampak kat mall
ye la sebab murah kan
satu kadang 10hengget jek
mana penah beli satu
plus, my mum pun suka belikan
dat day masa nak raya dia belikan sampai 7 pasang
hahah my mum sgt baik hati!

then i mula suka tudong express
main masok jek
xyah pin xyah jarum apa
just masok then walaaa ure ready to go

x byk pics w this kind of tudong anyway
tp so far byk jugakla yg i beli for koleksi
yg ni range harga dlm rm20-rm60 la
salu me beli yg murah2 jek
tgk pic ni rindu balik nak g brunei!
pic taken masa kenduri kawen my kazen kat brunei last aug.

here's me in tudong syria
yg ni pun susah nak kompiden pakai sbb buat muka jd bulat spt doraemon
seyesly!
lamaaaaa amik masa nak try pakai syria ni tau
tp bila pakai kan, rasa cam ok jek
xde la bulat mana pun
janji selesa n kompiden!
dats the key! :)

syria w inner 3 lapis :)

bila dah stat syria, i love to wear inners+shawls

suka suka suka!
now i gila beli inners!
got lots of colors for me to mix n match them
sometimes kan, kalo bgn pg i will stares on my baju kurung n pk nak pakai camana ari ni
nak shawls biasa je ke or angin rajin nak mix n match w d inners?
:)
tp salunya pakai biasa jekla
nak pakai camni kena bgn awal! ;P

n lastly here's d latest trend yg i try
inner 2 lapis then pin kan

:)

i love how it change the bentuk muka
be it ur face is bulat, lonjong ke segiempat ke i guess ok jek nak try camni
i suka sbb lain dari lain
n u can accessorize the kerongsang tu nak kecik ke besar ke
nak bunga ke daun ke its up to u

bestkan try2 pesen tdg ni
i learnt a lot from my friends
macam2 la cara dorang yg even me tak penah try lagi
nanti i share k

salu kalo g keja n bgn lmbat mmg pakai tdg express jek
kalo g date ke shawl la hehe
kalo kenduri plak kena up up sket cecewah!

n now i have lots of tdg bawal yg mmg lama dah x pakai
nak jual cam sayang
so now simpan je la mana la tau sapa2 nak guna nanti kan
:)

ok itu sahaja kesah tudong saya
now dah 12.09am
masa utk tdo.
nanite!



15 comments:

Rt-qaH said...

mek suka nangga org k tudung last pic tak ya..mcm sng n semua nok makey ya tang kacak jak rupa..:)

BSI-BSR-VIVIAN said...

styl yg last ya kmk blm coba gik deng...heheh tgh berjinak dgn shawl n inner jak dlok tok...kumpul inner..cotton rega rm6 kat OneJaya..butik apa ka namanya..

AinnalinaRamdzan said...

wohoo...kmk suka, kmk suka... neway kmk da jmpa shawl manik kdak ktk ya...hehe

ztie said...

kamek sik pandey makey banyak3 kedak d pakey ktk ya. Aja kamek juak ekekeke

Ivy Metaga said...

ya lah kan, tudung pun boleh bertukar ikut peredaran waktu kan, kmk paling suka tgk gambar kedua last ya, macam muka Dato siti eh, dgn bulu2 mata yang melentik2 ya heeeeeeeeee...nice..;)

Faizal n Fashitah said...

Syiohhh jaoh da jak perubahan fesyen tudong dolok ngan kinek tok hoh..

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

pakey tudong sidak arab raget...tang tebal2 jak tudong sidaknya...just dililit2...sik tauk maok describe macm ney...hhuhuh

Mama_Nabihah said...

sekarang tok mek dah berjinak2 ngan shawl agik, yalah dililit mcm ktk ya.. ala2 siti nurhaliza... heheh...

Anonymous said...

Besar, saya menemukan apa yang saya 'lookin telah berlangsung selama

~LIZA~ said...

oh gambar 2nd last tu i suka!! cantik bulu mata :D

f.i.e.z.a said...

rt-qah:

aok nang jak.mun makey gya semua org ngenak.ktk pun boleh try :)

vie:
aie murah na wak?harus mek g sia kelak eehhhhh
makseh for info :)

f.i.e.z.a said...

ainaa:
ooo bagusla dah jmpa.ingin la mek ngga ktk makei hehe

ztie:
oooo kmk mun part tutorial anton la kmk nok molah.kelak mek try aaa :)

f.i.e.z.a said...

ivy:
ct?adoh eh jaoh panggang koh hehe but i take it as compliment la oo hiks!

fnf:
aok nang jaoh beza nak ooo,kretip or g malaysia tok bepesen hhee

f.i.e.z.a said...

fadli:
aok nang mena.cdak kacak2 jak style nya oo

mama nabihah:
ooo kmk suka juak nok gya za hehe

liza:
hehe thanx! yg tu my fren tlg mekapkan :)

Monalea said...

biasalh fieza.ngikut fesyen.tapi kamek nang suka tudung main masuk jak dah.