Monday, June 8, 2009

takut

bkn takut hantu..
tapi takut nak kawen.

i read n heard so much bad things about marriage lately.
im a vivid reader of di celah celah kehidupan kat mgguan msia..
kat ctu every week kompom ada cita psal keluarga..
yg bercerai berai..pasal isteri yg dtggalkan..
kalo tggal camtu jek xpe..
but w thousands of debts included.
dgn anak lagi..
suami plak syok2 kawen baru..
mcm kes ustad rock tu..isteri kemain lawa but still..
*sigh*

haihh..
tu baru sikit..
belom baca pasal yg kena dera lagi..
fizikal n yg paling hebat mental..
saiko ok kalo dapat yg dear mental ni..

one has said to me "u'll never knew him till u get married to him.then u know his true colours"
gaggagaga..
takut seyh..

im not telling dat all men are bad ones.
tapi biasalah.
setitik nila eh camane tah peribahasa tu..semua kena..
im still hoping for the best though..
i know im not perfect jugak..
sana sini ada kekurangan..
tapi kalo jmpa yg memahami, rajin n boleh tlg jgn tahu nak makaaaann jekk then sayang kita no matter what kan best..
i know there'll be one time akan hambar, akan gado n such tapi as long as the love is there, semua boleh handle..kan?
since ramai kwn yg dah kawen, byk jugak la yg bagi tips.
lelaki ni sukaaaa kalo their wife pndai masak..
tapi me lom reti sangat masak.how?hahha..

i guess i can be a good wife soon.
insyaAllah..
eh..its not dat im getting married or what ok..
saja share w u all what i had in mind ;P

have a nice monday!

22 comments:

Mira said...

belum coba belum tauk..
kawen ya sunnah bah
byk pahala mun kita kawen
jgn takut..
ya cabaran kita sbg khalifah muka bumi tok

f.i.e.z.a said...

kak mira,
kmk takut bkn reti mek sik maok.hehe..
yalah ooo.
kadang those nasty news nang menin palak n menakutkan.
insyaAllah mek xkan dapat husband yg camya..

am-rie said...

jodohkan di tangan tuhan..
jadilah kita insan yang baik, insyaallah Allah akan pertemukan kita dengan jodoh yang baik juak..
hehe...lalu ceramah..

DiDa BumBLeBee said...

People who make us happy are never the people you expect. So when you find someone, you’ve got to cherish it. - quoted from a friend yg quoted from skins -
don't worry sis, if someone is meant to be with you..insya Allah jalan untuk membina family tu akan dipermudahkan...u dont need years to get to know the right person. in fact org yg bercinta 8 thn pun cerai berai becoz of xde sefahaman bila dah kawen...sdgkan bercinta dah lama kan...berdoa supaya dpt yg baik2, Allah knows the best kan. insya Allah u'll find someone yg dpt jage u hingga akhir hayat. pheww thats a long one hehe

Ms Tikot said...

Haha benar kata Mira, belum cuba blm tauk. Tapi, ada benar juak ktk ktk dlm blog tok...

f.i.e.z.a said...

am-rie,
insyaAllah.mudahan juak.amin amin amin. =)

f.i.e.z.a said...

dida,
yes i know dearie.thanx for ur advices.maybe ckp camni sbb single n clom jmpa yg terbaik.cuba kalo dah dapat org yg baik, menyayangi sepenuh hati of course apa dugaan sekalipun sanggup dharungi kan.

Mdm.Nyza said...

za, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak suami isteri... hehehe...

f.i.e.z.a said...

ms tikots,
yalah oo.ada juak kita takut kan..

Ida Athanazir said...

i have a friend dolok kawin sik pandei gilak masak, anak manjak lah konon. But after kawin, skarang terer menar nya masak

n i e z a said...

boh takut, za. lelaki baik utk ppuan yg baik. kita kan ppuan yg baik? ehems..
and im ready when he's ready. yerr..
gikpun kitak mesti kawen dolok dari mek org to break the dreaded curse that surrounded us all these years (bak kata sue). haha..

Felicia F. Ramzi said...

kamek mok kawen umur 28, aminnnnnnn! semoga jodoh berpjgn..doakan untuk ktk juak..mesti anak ktk kelak comel Za o.ih, sikpat ku imejin..hehehe mesti kamek mok kubit2 nyaaa

AmirFX said...

Yep mmg takut nengar berita cemya tapi ada pepatah juak madah "perempuan baik adalah untuk lelaki yang baik"... Sik kesah apa yg ktk mauk sebenarnya janji ikhlas...

Ivy Metaga said...

yup kdg2 takut nak kawen kan, tapi masa depan kita sik tau, semua org past hoping for the bestt in life..

errr...dah nak kawen ka tok???hihi

~LIZA~ said...

ala.. u doa aje la supaya u dpt yg baik2 :)

f.i.e.z.a said...

kak ida,
mudahan mek camya juak.hehe

f.i.e.z.a said...

nieza,
kadang jak perasaan takut ya tp ttp ku teruja.hehe

f.i.e.z.a said...

felicia,
kmk mok kawen b4 i hit 30.amin amin..kelak anak kita gik main sama rah sekolah sains nak.yerr.pndei2 bah.haha

f.i.e.z.a said...

amirfx,
insyaAllah..thanx!

f.i.e.z.a said...

ivy,
kan?kadang2 jak takut tp still looking forward to it tho..

f.i.e.z.a said...

liza,
doa byk2 kan..i nak hepi cam u guys jugak.. =)

f.i.e.z.a said...

ms tikots,
kenyataan nya nang ada yg sik hepi w marriage life n vice versa..tp part kita, kita lom taukkan..lom coba lom tauk.hehe