Monday, May 18, 2009

till we meet again, kak ina!

kak ina, our housemaid is finally gone.
gone balik kpg.nun d sambas.sbb nak kawen..
i called her kakak even she's younger than me sbb x reti panggil maid nama jek.

tiada lagi dialog..

"kak ina, baju tok ngenak sik ngan tdong kaler tok ooo?"
"cnei tak engkah baju mek riya?"
"ktk polah spagetti la paling nyaman kak ina.kelak masak aa.hehhe"
"ju, main badminton!"
"nei remote nei?"

seyes saya rindu sangat ngan kak ina.
dari af1 sampai af7 kak ina dok ngan kami.
pndek kata dah 7thn.dlm 7thn tu kak ina dah kenal smua 8 ex-boyfies yg mostly keparat belaka.eh sempat.hahha..

patutnya kak ina balik last yr tp my mum dah janji bagi bonus berganda then bwk g kl jln2..
so she stay till this yr.
tapi sampai bila pun kak ina pasti pulang ke pangkuan keluarga.
dats life kan.nak buat camana.. :(
paling sedeh is my sis la, ida.
ida ngan kak ina mmg cam besties.
fatin pun..

tingat lagi masa saya masih blaja kat kl dlu salu amik flight pagi blk kl.
kak ina msti bgn kol 3pg buatkan me bekpes.
then masa keja ngan petrosains, kaki bengkak sbb berdiri lama sangat.
dia buatkan air panas for me to rendam kaki.
gosh.mmg byk kenangan la.even dah besar camni pun kak ina still sediakan bekal for me bawak g opis.

kan dah nangis sbb rindu.ni yg x suka ni.
(T_T)

one more thing, she's the greatest cook ever.
ckp la nk mkn apa, kompom kak ina akan masak.
sedap plak tu.my fav is ayam masak kicap n her spagetti bolognese.
her teh tarik is the best as well!
n dats y saya belum mahir msak sampai skang.sbb salu blk umah mmg dah ada yg masak.
so saya xde reason nak masak dah..ceaaa.ckp jek mengelat.

b4 dia balik last saturday, i brought her shopping n mkn2..
fatin n ida pun ikut.masa ni dah hiba sangat2..sbb bila lagi nak jln2 cmnikan..



then friday mlm, my parents bwk kak ina n the rest of us g mkn2 kat buntal seafood.
saja je amik pics kak ina byk2 as kenangan..
see, xnak jauh ngan ida kan..



finally sabtu lepas, pagi kak ina has to go..
me has to leave earlier sbb keja i just salam n hugged her tight..
pas salam i terus cepat2 masok keta sbb x sanggup tgk her face.
masok keta terus nangis cam org gila.sedeeeyyyyhhh okkkk!
[in fact tgh type ni pun teresak esak]

me doakan kak ina bahagia sampai akhir hayat sbb dia dah bahagiakan we all sefamily..
even pasni my mum nak carik another maid to replace her pun it wont be the same.
cos kak ina is always be the best!

10 comments:

n i e z a said...

7 years is a very long time. mun ada anak, dh masok darjah 1 nya & ada 6 org gik adik debah nya. setaun sorang tek nak? sempat juak. haha..

hopefully kak ina boleh dtg ctok gik. ne tauk time ktk kawen klak. ;)

juzz said...

susah mok carik urg cam kak ina.bait & loyal.huhu..

::suenas05:: said...

sedeh kali jak baca cerita ktk..huhu.. T_T

Kenny De said...

owh sedihnya..yalah..org baik dgn kta bah..msti cdak akan pergi..hwa..teringat aku dgn kwn aku yg dah pergi last march..huhu..nya pergi terus xbalit2..hhuhuh..God Bless His Soul..

Felicia F. Ramzi said...

mesti sedih oo.7 tahun ya eh, dari kita habis sekolah,masuk diploma, masuk degree arum bulak..mun kamek alu run run mek nangis..:(

f.i.e.z.a said...

nieza,
mun jak za.tedahnya dah d kpg nei pat tang ctok gik.bkn dekat ya nak.huhu.i'll be missing her koh..tak org pun mesti rindu nya juak..

f.i.e.z.a said...

juzz,
nang mena juzz.dah lamak mek org xda org gaji seloyal ya..aie sedeh atiku..

f.i.e.z.a said...

suenas,
ktk sedeh apatah gik kmk deng..rasa mok kuwa aek mata mek nangis riya..mun ngenang balit nangis agik..huhu

f.i.e.z.a said...

kenny de,
yalah oo.tym berpisah la paling sik best..
im so sorry for ur lost. :(

f.i.e.z.a said...

felicia,
nya ngan mek org dari mek umo 19 koh.dari mek bercan ngan cinta pertama sampei la mek single balit semua nya ada.dari fatin tadika sampei darj 5 nya jaga.ida gik best.dari nya darj 6 sampei abis form 5 nendak run run nya nangis bila kak ina pulang...
mudahannya hepi d kpg..