Friday, August 27, 2010

shepherds pie fieza zaza

its been 2days since the last post
well i have no idea what should i blog about
sorry eh.
malas tol
hehe

today is my offday[jumaat].
since dah offday ni mmg reti dok diam
feels like baking tau
nak buat puding roti la, nak masak kek pun ada last2 buat pai la
dat day i saw an entry in kak mira punya blog
sangat senang la resipi shepherds pie dia
mmg teruja nak buat

so i went to buy the things i needed la kat nearest supermarket
ingat nak carwash la sekali
tp gila panjang Q.mmg x larat la nak tggu
dah la panas yarabbi
so pas beli bahan2, terus balik umah

sampai umah terus bersilat kat dapo.
semangat ok hehe sbb ni 1st time buat tau
mmg x penah2 buat pai b4 ni
lasagna penah la tp dat was like 3 yrs ago hehe

dpendekkan cita, this is how my pie looks like :)
x kompiden nak rasa sedap ke tidak mula2 sbb masa buat ni main campak jek garam, lada itam semua
sbb xboleh rasa kan..kata puasa
dah la kat umah ni lagsung xde yg x puasa
semua boleh puasa eehhe
tawakal jek laaa dlm hati mintak2 la rasa semua ok

before masok lam oven
i garnished w cheddar cheese parut

pas dekat sejam lam oven, inilah hasilnya :)

tinggal ni je okkkkk masa lepas teraweh td.hehe
sambutan hangat u alllllll hiks~

mula2 kuar dari oven tu kan the texture of potato based tu agak cair
i thought pai ni mmg x jadi okkk
ye la bila potong tu cair semacam
i was like alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sapa nak makan pai niiii????

then i kuarkan dari oven.anginkan jap.
after sejam then kentang kat atas tu jd keras cam biasa
i mean xde la cair sangat2
just nice la
owh sukaaaaaaaaaaaaaaaa ok
then sai n ezah pun makan jugak
my mum pun suka ckp sedap.
mkn ngan sos cili lagi sedapppp terbaik!
ezah siap mintak resipi okk
hahhaa

its a success yawwwllll!
memang sedaaaaappp n nyamaaannn kata org swak hehe
boleh la buat for makan2 raya nanti yay!
nanti nak try buat macaroni bakar plak
yum!

oh b4 i forget, ini resipinya.
maksehhh kak mira :)

for inti daging
400g minced beef
mixed vege[half peket]
1 tin cream mushroom[tin kecik jek]
sebijik bawang besar[potong dadu]
garam
serbuk lada itam

for potato base
5bijik kentang sederhana saiz[rebus dan lenyek]
100ml susu segar
garam
butter dlm 2 sudu besar

cara2nya
goreng bwg besar yg dah didadu sampai layu@naik bau
then masokkan daging cincang
pastu masok mixed vege
kendian masokkan mushroom sup td
gaol sampai rasa
tambah garam dan serbuk lada itam

for kentang pulak, mashed kan hingga lumat
put some milk, seket2 okkk n gaol jek
masokkan garam n lada sket
gaul lagi hingga betol2 rata

letakkan isi daging dulu kat acuan
n padat2 kan adunan
pastu letak la isi kentang tadi
kemudian garnishkan dgn cheese
kalo nak kuning telo pun boleh jugak

masok lam oven 180 degrees
in 40-50mins dah siap

cuba jgn tak cuba k :)

3 comments:

Faizal n Fashitah said...

Yobih kamek tok la peminat setia Shepherd pie koh. Pa kata kitak molah k hidangan hari raya lak. Lak mek datang makan ehek XD

dukunlintahplk said...

you make me hungry!!!

Beautiful Stranger said...

nyum!! maok polah juak..tp mek malas..hahaha