Saturday, August 14, 2010

cheesechoc marble cake (^_~)

hye darlings

during my trip g brunei last 2weeks kan kenduri kat umah my cuzzy
masa akad nikah tu we all ada la rasa kek cheesechoc marble ni yg super duper sedap
me n nieza was like "eh sedap siot!"
sapa buat ni eh?
terus kak ani jwb pengantin yg buat which of course la bani kan
hoho terus excited nak resipi
tp dah dia bz jd pengantin takkan la we all nak tanya kan
n thank God kak ani pun mmg tau jugak buat n mmg tau resipi

balik jek kch kak ani terus anta resipi kat my fb inbox
owh sukaaaa!
so yesterday i bought the ingredients bla bla bla n terus buat
lama dah x baking kannnnn
kan dah nak raya ni so rajin2 la mencuba resipi kek :)

kol 9pm stat masok dapo, g measure apa yg patut, pukul, ayak n gaul rata then terus masok oven
owh seronok okkkk
n not to forget kakak iparku yg gojes;kak nora juga sudi nak tlg tgk2 kan adunan
hehe
dia terer wat kueh okkk.untong abg as dapat ;P
mena sikkk kak? tetttttt haha

here's some pics nak share w u all
resipi?
xnak share la
kedekut ni
hahha
xdelaaaa sharing is caring kannnnn
jap g i share k

betol ke tak rupa marble pun xtau la hhaha

sementara nak tggu masak tu bau dia penuh satu rumah
mmg sedaaappp bau choc plus cheese tu tau
hoho x sabarrr nak tggu masaaakkkk!! haha

after 1hr, walllaaaaaaaaaaaaaaaaa!

rupa pun dah sedap apatah lagi rasanyaaaaa kannnnn ;P

kuar jek dari oven, kasik sejok jap n terus potong.
me n kak nora terus rasa on the dot!
mmmmpppppphhhh sedaaaaappp!
yay!

alhamdulilah percubaan pertama si amatur berjaya!
*huge grin smacked on my face!*

kek ni sangat sangat la simple nak buat
ingredients pun x susah nak carik
n the outcomenya pehhhh sangat heaven!
x manis sangat.just nice
cheese kat tgh2 tu compliments the taste of the choc
sedap la.mmg sedap!
x rugi try :)

here's the recipe given by my beloved cousin d brunei
simple jek okk

Kek marble cheesechoc

Bahan-bahan ( 7" loyang bulat )--segiempat pun boleh jekk

* *** Bahan A ***
* 180 gram mentega
* 20 gram serbuk koko, diayak
* 120 gram tepung naik sendiri, diayak
* 1 sudu teh baking powder, diayak
* 170 gram gula kaster
* 3 biji telur (kita guna saiz B)

* *** Bahan B ***
* 250 gram krim keju
* 60 gram gula kaster
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 biji telur

Cara-cara

1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah di ayak
Gaul rata.
2. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesemua bahan bahan B hingga kembang.
3. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan.
Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
4. Tuangkan baki adunan A.
5. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins atau dikukus selama 1jam atau sehingga masak
.Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang

selamat mencuba!

8 comments:

AmirFX said...

Kacak! Sedap! Part sedap tang tauk2 jak.. haha.. Raya ada idang sik? Kelak nyerbu aaa.... haha..

umie said...

tang nyaman jak kek ya..minta resepi k..kelak nak try lok..hehehhe..thanks fieza..

f.i.e.z.a said...

amir:

semestinyaaa ada.dtg umah lak hehe

f.i.e.z.a said...

umie:

ok try jak.nang nyaman sis.sik rugi coba hehe

Beautiful Stranger said...

maok mek coba tp mok bercarik brg dan oven ya malas eh..

mst nyaman!

Mama_Nabihah said...

alu lapar perut kmk. heheh.. mok try p mls nak nyalin resipi.. hahahah.. copy-paste jak kohh.. heheheh..

Ida Athanazir said...

maok coba eh!

huh.. bila lah nak ke pasar tok??

ztie said...

thanks fieza! mek grab recipe ow.. mok try.. ne tauk mun mek nang dapat polah. kompom k raya.. mun fail.. ehek.. makan dikpun jak la :P thanks!