Friday, September 12, 2014

my reception dress

assalamualaikum my dear readers
rasanya macam dah bersawang gilaaaa la my blog kan?
lamaaa nya tak berceloteh dalam ni
salu update kat IG jek 

alhamdulilah my PC now dah okay takdelah slow sangat cam dulu
so lets update!

its now september u guyssss!
and my big day will be in december!
:O

macam tak lamaaa je lagi kan?
hukhuk

well now baru la nak bercerita panjang
so bare with me cos it will gonna be a long post ahead! :D

last june i made a short weekend trip to KL
just because nak beli kain for my reception dress
and also kain for my abg2, adik2 and SILs
and also for my besties :)

and this trip nak early celebrate my bday actually
so my tunang belanja shopping! :D

awal pagi sabtu tu we both dah naik lrt off to jalan TAR
seronoknyaaaaa nak soping barang kawen ni haha
eh yela preparation macam ni sekali jek tau
bkn saluuuuu kaum adam nak bersesak2 temankan right?

sampai2 jek terus nak carik lace 
since my friend dah usha2 for me earlier so i dengan kompiden la cakap
"saya nak carik french lace"
ok jom naik atas

sampai2 je waaaaaa siap ada kerusi2 segala
and kain pun sumpaaahhhh lawa sangat



sempat lagi! :P


belek2 kain waahhh lawa sangat ni
bila tanya harga semeter terus telan eklior
ribu2 kaaauuuuuu pengsan iols!
encik tunang yg dudok tu terus berdiri dengar
haahhahaah

kompom la bukan bajet kitaorang kan but still saje nak tanya and feel the kain
bila lagi kan nak carik2 lace ni
so we went downstairs instead carik yg murah sket hehe

and so setelah berjam2 memilih yang mana satu i ended up with this one!


hehe chantek kan?
i memang teringin nak kaler ni and i found it
and harga mmg in the budget
takde la berpeloh2 sang tunang nak membayornyeee lol
i nak beli 2meter je for the dress and then he said "bukan you teringin nak pakai full lace dress ke sayang?"
awwwhhh rasa nak menitik airmata bila dengar dia cakap tu
eh boleh ke sayang 4meter?
boleehhh! why not? bukan selalu kan and its for our big day
:')
so 4meter it is termasok kain lining sekali, kain net segala la
ohhh im so happy!
kesayangan sangat ni tunang saya ni hehe

and then dah settle kain i, pilih kain for baju melayu dia plak
for akad we chose to wear white so white it is

then here is kain for my four besties
Nieza, Juzz, Bobet and Sue
they wanted to wear royal blue as their theme color
bought the lace as well for them
sweet sangat combination kaler ni kan?



and here is what i chose for my SILs, my adik ida and fatin
seronok dorang dapat kain ni lawa kan?
i pilih yg pakej lace together with kain baju melayu for my tiga org abg kesayangan
abg2 will wear light pink
haaaa merasalah korang pakai baju melayu pink on my wedding
hahahaha
:P


kesian aku tgk kak zaniah Jakel tu habis kain2 kat situ aku belek
yelah kan banyak kaler kot nak pilih
dia layannnn je kehendak customer cerewet macam aku ni
hehhe

balik kuching tu i takde idea lagi nak buat wedding dress ni kat mana
and i knew that cosry dah bukak cawangan kat kuching
but ish boleh ke eh?
hahahaa
so i went there earlier just to know the price bla bla
i met the owner, miss amni nak tanya pasal tu
so after i (and tunang hikhiks) agreed with the price offered then she set me up for the appointment with the designer himself;
the famous abang putra :D

i adore his collection so very much since zaman dahuluuuu lagi
pernah la berangan kan nak having him as the designer
waahhh berangan kauuuu haa siap belek magazine kan
alang2 dia dah ada butik kat sini so apalah salahnyaaa aiseh
bukan selaluuuuuu :P

i went there last 2 weeks kalau tak silap
pegi with my mom and fatin
huisshh berdebar2 nak jmpa ngan designer ni korangggg
yelah salu nampak kat TV je takpun kat IG
takut2 la dia sombong ke senyap ke yelah iols kan org biasa
ehehee

bila jmpa tu MasyaAllah sangat la periang orangnya
hiiiiii Fiezaaaaaa katanya
ohhh cam kenal lama dah
:)
of course amni already told him about me hhehe
so lega la kat situ




we bincang2 the design through sketch he drew me and ohhh i feel like i was dreaming
here i am with abang putra tgh bincang2 lukis2 dress ni uols
hahhahaaa
eh betol la kan
alhamdulilah mimpi jadi kenyataan
so jangan takut bermimpi ok!



just a simple long dress with a lil bit button details
keciknyaaaa pinggang tu kan
kalau ikut my measurement satu manila kad pun tak muat ni
hahhaa

bak kata bobet his sketch tu patut kena enlarge
ahaaahhah cis bedebah kau bobet

then he took my measurement bla bla
ishh segan part ukur lilitan pinggang tu la
aku rasa akuuu laa client paling mokmok agaknya kan?
eh takpe akan diusahakan utk slim melim soon
lol



ni yg gelak besar sambil ukur bahu tu i dont remember why
tapi kan abg putra ni sangat ramah tau
cakap lembut jeeee baik sangat!

abis measure tu i confirm la lagi design tu ngan dia
and he said ehhh fieza i will make the best for you
mesti fieza cantekkkk nanti!
:D

baju tak siap lagi tapi seronok nyaaaaa lahai
before i leave sempat tangkap gambar lagi some more
eh bukan senang nak jmpa ni
sbb upon appointment je dia akan datang kuching
kalau tak memang kat the curve or butik kat bangsar je dia



with my dearest wedding dress designer, abg putra :)


and lastly group picture with miss amni the co owner butik cosry kat kuching ni
:)

thank your for layanan yg super awesome from house of cosry kuching
my mom pun terjebak beli baju kurong kat sini
chantek sangat!

will meet him again soon in november
semoga akan kurus sket la masa fitting tu nanti hahaha

sekian sahaja cerita baju reception saya
baju akad nanti i cita lagi k

till next update!

xoxo



1 comment:

Mona Lea said...

semoga persiapan berjalan dengan lancar