Friday, August 16, 2019

Raya Haji Lunch

Hi yawls and salam jumaat to all my dear readers!

so last sunday on raya haji i hosted a raya lunch for my cousins and nieces
mind you, i have families here too u know hahaa
at first i was clueless nak buat ke tak but i love gatherings makan2
kalau tak buat i nak raya ngan sape?
kesian kan hopefully by next year i dah ada geng raya la eh if u get what i mean :)

so i dah decide nak masak ape hehe

  • nasik minyak
  • ayam merah
  • acar mentah
  • baked macaroni
i dah sediakan all the bahan pada malam sabtu tu
semua yg nak kena potong, hiris semua i dah prepare
especially nak buat acar mentah tu kan
fuhh dia punya renyah nak buat
for that day acar mentah tu i buat 2 batang timun and 2 batang carrot je
tapi nak hiris2 tu fuhhh lamaaaa nak abiskan hahaha

since semua pun i dah prepare, the next morning i bgn masak je :)
mula2 i buat acar dulu sebab nak kena simpan dalam fridge kan
just campurkan semua hirisan timun, carrot, cili merah and bawang merah
masukkan cuka, gula and garam
siap!

next, i masak ayam merah
here it is!
yg ni i buat 6 pieces thighs+drumsticks




 the acar mentah

next, i buat baked macaroni plak
haa yang tu nanti i buat satu special post for it siap i letak recipe k

pastu i buat nasik minyak guna recipe paling senang

beras 6 cups cuci bersih then ketepikan 
3 sudu melted butter tumiskan with rempah 3 beradik (kayu manis, bunga lawang, cengkih)
masukkan daun pandan (tapi that day i dont put any sbb takde)
1 cup susu cair
1 sudu makan sunquick

kemudian masukkan the tumisan butter ke dlm beras, 1 cup susu cair and sunquick
then masak nasik seperti biasa
masukkan air dulu la cam biasa tu haaa :)



 my raya haji lunch spread

lepas makan we all snap gambar la ape lagi
pardon kalau nampak ada kotak ke apa kan
rumah kecik i ni takde sofa yawls
studio je kan hehe



 from left: fiqah my cuzzy with her bff, dr sab, me, firah and fatin my dear nieces

firah brought along creampuffs all the way from gombak okayyyy
dah la naik erl from kl sentral dengan kotak creampuffs tu mmg gigih betul
thanks firah! :)

alhamdulilah they love my cookings 
heres another one
owh fatin's boyfriend, izham also came
dorang sama tak fly so boleh la celebrate sekali
izham tu sampai 3 kali tambah makan baked macaroni hehe


around 4pm dorang gerak balik dah
so happy to have them around
family kan
dari kuching, now semua menetap sini dah

sempat amik gambar depan tangga my block plak


thanks for coming everyone
kak fieza really appreciate your time

till next makan makan at cyberjaya :)